Logo Healthy Workers

2023: tijd voor duurzame kantoren en lage kosten

Ondanks dat de gasprijzen de laatste tijd weer iets zijn gedaald, blijven ze stevig drukken op de maandlasten. Zoals we weten heeft dat grote gevolgen gehad voor ondernemingen in de horeca en industrie. Maar ook voor kantoorhoudende bedrijven is de verhoging duidelijk voelbaar. Na een lange periode van thuiswerken, komen werknemers sinds 2022 weer vaker naar kantoor.

Gedragsverandering

Madeline Buijs, hoofdeconoom en hoofd onderzoek bij Colliers International, ziet een gedragsverandering nu kantoren weer vol zitten. Er wordt bezuinigd: niet iedere ruimte is elk moment van de dag verwarmd en lampen gaan ‘s avonds uit. Kleine transformaties die voorheen onmogelijk leken. Hoge gasprijzen stuwen servicekosten de lucht in – ongunstig voor huurders, maar ook genoeg reden voor investeerders om verder te kijken. Energiezuinige panden waren al een stuk interessanter door de label C-verplichting, maar de hoge gasprijs maakt ze nu nóg aantrekkelijker.

Nieuw kantoor, prime locatie

Naast dat de versnelde verduurzaming wordt aangejaagd door financiën, speelt ook imago een rol. Niet-duurzame kantoorpanden stoten veel ESG-doelstellingen voor het hoofd. Anno 2023 kun je een slecht presterend kantoorpand simpelweg niet meer rijmen met solide duurzaamheidsstrategieën. Environment-beloftes verkopen moeilijk als je kantoor houdt in een pand dat niet toekomstbestendig is. Of sterker nog: vervuilend. Er vallen dus meerdere winsten te behalen en dat maakt het interessant om je kantoorruimte te heroverwegen. Bovendien vind je échte a-locaties tegenwoordig op centraal gelegen plekken. Dit NVM-sectorrapport van begin 2022 voorspelt al een blijvende populariteit van kantoren met goede ov-verbindingen voor de deur.

Klimaatpositief vooruitzicht

De kantorentransitie is in volle gang en daarbij helpen we graag een handje. Al kunnen we niet al je zorgen over hoge gasprijzen wegnemen, we zijn wel experts in panden gezond en duurzaam maken. Door je verbruik te meten en analyseren, weet je op ieder moment van de dag waar je staat én of je beter kunt presteren. Dat doen we volledig automatisch. Zo doet je gebouw ‘t altijd zo goed mogelijk en haal je er uiteindelijk zelfs winst uit. Ons doel: every building healthy.