Logo Healthy Workers

Label C: een verplichting waar niemand straks nog onderuit komt

Energielabel C voor kantoorgebouwen wordt de nieuwe norm. Al in 2012 is in het Bouwbesluit opgenomen dat dit per januari 2023 de ondergrens is. Toch voldoet zo’n 40 procent van de kantoorgebouwen in Nederland nog niet aan deze eis. Hoe kan dit en waarom is het zo belangrijk dat we allemaal mee gaan in de transitie?

Investeren of waarde verliezen

Veel kantoren voldoen nog niet aan energielabel C en dat is zorgelijk. Sterker nog, per januari 2023 mogen ze niet meer worden verhuurd zónder. Je kunt je sterk afvragen waarom gebouweigenaren geen noodzaak zien. Het kan namelijk grote problemen opleveren in de bedrijfsvoering. De ernst van de zaak lijkt dus bij velen nog onbekend, ondanks dat er wel veel over wordt gezegd. ‘We zien wel even’ lijkt bij veel vastgoedeigenaren de teneur. Bovendien zijn ze overtuigd van een gebrek aan handhaving. Het lijkt alsof de markt ervan uit gaat dat het allemaal wel mee zal vallen. Maar is dat ook zo?

Investeer nu, profiteer later

Voor een deel van hen valt het ook echt mee. Veel kantooreigenaren hoeven niets anders te doen dan zich aan te melden voor label C – ze voldoen namelijk al aan alle eisen. Het enige dat mist is een officiële registratie. Dat geldt voor een heleboel panden van na het bouwjaar 1989. Verder kun je je als vastgoedeigenaar afvragen of dit niet überhaupt het moment is om te starten met investeren in verduurzaming. 2050 komt dichterbij, en tot die tijd moet er nog een hoop gebeuren. Investeer je nu, dan voorkom je over een aantal jaar opgestapelde kosten. Uiteindelijk moet je ze toch maken.

Handhaving voor verhuurders

Dan nog even over het gebrek aan handhaving: gemeenten zijn druk bezig om dit op te pakken. Sommige hebben al aangegeven actief te handhaven – er wordt gesproken over boetes tot wel € 81.000. In het ergste geval moet je kantoorpand na een aantal waarschuwingen sluiten. Het is voor huurders dus ook belangrijk om bij kantooreigenaren na te gaan of het pand aan de juiste voorwaarden voldoet. Zo kom je in elk geval niet voor verrassingen te staan.

Healthy Workers helpt

Tijd voor actie dus. Daarbij helpen we je graag. Door automatisch gegevens te verzamelen en analyseren, maken we gebouwen slim, duurzaam én gezond. We zorgen ervoor dat je altijd op het goede moment over de juiste informatie beschikt. Dat doen we door energieverbruik te monitoren en analyseren, maar ook door te kijken naar de algemene gebouwprestaties en het gebruik van installaties. Zo weet je wat werkt en wat er beter kan – een sterk fundament voor net-zero in 2050.

Meer weten? Mail guus@healthyworkers.com