Logo Healthy Workers

Stay Paris-Proof! I Hoofdstuk 1: Paris Proof worden betekent nú beginnen met verduurzamen

Vastgoed-retrofitting: het proces is in volle gang is, maar krijgt nog lang niet alle aandacht die het verdient – en bovenal nodig heeft. Waar vastgoedbeleggingen vroeger redelijk rechttoe rechtaan waren, is dat nu wel anders. Toen ging het vooral over aankoopprijs en het rendement, nu sta je als vastgoedbelegger vooraan in de strijd tegen CO2-uitstoot.

Om Paris Proof te worden en CO2-doelstellingen te behalen, moet er actie worden ondernomen. Het begint allemaal bij een ‘schone-energie-infrastructuur’ en de efficiëntie van energiegebruik in je gebouw. Daarnaast betekent het ook dat je verstandig met watergebruik omgaat, je consequent afval scheidt én dat je nagaat of je materialen en leveranciers duurzaam genoeg zijn.

Dit soort veranderingen moeten natuurlijk zo snel mogelijk en op redelijke schaal worden toegepast om echt effect te hebben. Uiteindelijk wil je nog liever gisteren dan vandaag de certificering ‘outstanding’ ontvangen van BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Dit betekent dat je voor (meer dan) 85 procent voldoet aan de duurzaamheidscriteria van gebouwen. Daarbij wil je het liefst ook omhoog werken in de EU Taxonomie en als het gaat om woningbouw naar buiten treden met een EPC A-normering.

Net-zero vastgoed in 2050 líjkt nog ver weg, maar het proces ernaartoe gaat stap voor stap. Het is dus belangrijk om nú al actie te ondernemen zodat je bijblijft. Als koploper word je beloond. Je kunt je huurprijs verhogen, vindt makkelijker investeerders en gebruikers zullen ook te spreken zijn over de duurzame gebouwen. Healthy Workers helpt je bij dit proces. Onze Building Analytics & ESG-performance software geeft inzicht in je gebouwprestaties en -portefeuilles. Hierdoor bespaar je tot wel 30% aan energie. En de investering, die betaalt zich gemiddeld al binnen een jaar terug.

Meer weten? We staan voor je klaar: guus@healthyworkers.com

Lees ook het artikel van Vastgoedjournaal