Logo Healthy Workers

Vooruitblik op de vastgoedmarkt van 2023

Kortgeleden lanceerde vastgoedadviseur CBRE hun nieuwe Real Estate Market Outlook. In dit rapport blikken ze terug op de vastgoedbeleggingsmarkt van de afgelopen twaalf maanden en voorspellen ze de ontwikkelingen in het aankomende jaar – waaronder op de kantorenmarkt. Ondanks een voorzichtige en behouden start, voorzien experts tóch dat het tij halverwege 2023 zal keren: de dynamiek op de markt keert terug.

Focus op verduurzaming

Een aantal dingen vallen op. Zo kiezen steeds meer bedrijven voor kwaliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid. Dat is een van de belangrijkste ontwikkelingen op de kantorenmarkt. Bovendien verweven ze hybride werken in hun nieuwe strategie. Sterker nog, het wordt de norm. Als gevolg komt een steeds groter aandeel van kantoren – vooral van lagere kwaliteit – leeg te staan. Hoewel het leegstandcijfer in 2022 daalde, gaat-ie dit jaar weer de lucht in.

Renovatie van oude locaties én nieuwbouw spelen daarom de komende tijd een grote rol. Maar door torenhoge bouwkosten blijven nieuwbouwprojecten stilliggen. Toch doe je er als belegger goed aan om kritisch te kijken naar optimaliseringskansen. Vooral nu het verschil in huisvestingskosten tussen duurzaam en niet-duurzaam vastgoed door stijgende energiekosten steeds kleiner wordt. Onderaan de streep is het financieel aantrekkelijker om de komende jaren wél te verduurzamen.

Verdien je investering terug

We helpen je graag vooruit, ook in onzekere tijden. Uiteraard kunnen we niet al je zorgen over hoge gasprijzen wegnemen, maar panden gezond en duurzaam maken is waar we goed in zijn. Met onze Building Analytics & ESG-performance software bespaar je tot wel 30 procent aan energie. Daarbij loont de investering heel snel. Gemiddeld betaalt het zich – alleen al op besparing van energiekosten – binnen een jaar terug. Zo is je gebouw aantrekkelijker voor huurders, voorbereid op de toekomst én levert het meer rendement op.

Meer weten? Vraag een gratis demo aan: guus@healthyworkers.com

Lees hier meer over het CBRE Outlookrapport van 2023.