Logo Healthy Workers

Wie duurzaam investeert, die heeft wat

Op de route naar net-zero moet een aantal belangrijke maatregelen worden getroffen. Energiebesparing gaat natuurlijk niet vanzelf. En ondernemers spelen in deze transitie een grote rol.

Kortgeleden publiceerde de Kamer van Koophandel een artikel over de energiebesparingsplicht. Als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 15.500 m³ aardgas verbruikt, ben je als ondernemer verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. De terugverdientijd daarvan dient vijf jaar of minder te zijn. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan riskeer je sancties. Maar hoe de overheid precies gaat ingrijpen, dat weten we nog niet.

Duurzaamheid loont. En niet zo’n beetje ook. Wie investeert, die heeft wat. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland plaatste in 2019 al een overzicht. Deze Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing bieden relatief eenvoudige oplossingen, die zich dus binnen vijf jaar terugverdienen. Maar let op: het gaat hier niet om het vergroenen van je energieverbruik. Installeer je als ondernemer zonnepanelen of een warmtepomp, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Een goed begin is het halve werk. Maar dit draagt niet direct bij aan de vermindering van je aardgas- of elektriciteitsgebruik. En dat is nou precies waar de energiebesparingsplicht op doelt.

Je loopt dus al gauw achter de feiten aan. Zo financiert Rabobank vanaf 2024 geen kantoorpanden meer met een energielabel slechter dan B. Ook ING wil de lat hoger leggen – wellicht zelfs label A als minimumvereiste stellen. Kortom: de dans valt niet meer te ontspringen. Overheid en vastgoedinvesteerders zetten in op groen, dus het is de hoogste tijd om daar in mee te gaan.

Iedere branche ervaart z’n eigen knelpunten als het aankomt op verduurzaming. Maar er zijn als ondernemer maatregelen die je direct kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan halogeenlampen vervangen voor LED-verlichting – een relatief kleine ingreep. Toch valt de grootste winst te behalen zonder additionele investering. Maar liefst 90% van de gebouwen in Nederland zijn niet goed zijn ingeregeld, en 70% zelfs matig tot slecht. Daarmee zijn ze enorm energie inefficiënt. Gebouwen zijn namelijk verantwoordelijk voor bijna 30% van de wereldwijde emissies.

Met de Building Analytics & ESG-performance software van Healthy Workers bespaar je tot wel 30% aan energie. Bovendien betaalt de investering zich gemiddeld binnen een jaar terug – alleen al op de besparing van je energiekosten.

Wil je meer horen? Neem contact met ons op, we helpen je graag: guus@healthyworkers.com