Voor het beste resultaat moet je als bedrijf ook het beste uit je medewerkers halen. Een van de belangrijkste aspecten die daarbij vaak wordt vergeten: een gezond binnenklimaat. Onderzoek wijst al jaren uit dat een geoptimaliseerd binnenklimaat de productiviteit en tevredenheid van gebruikers laat stijgen. Dus waar wacht je nog op?
Beste van twee werelden
Onze woon- en werkplek is van grote invloed op hoe we ons voelen én hoe we presteren. Onderzoekers van de universiteit Harvard publiceerden in 2015 al een rapport, waaruit blijkt dat prestaties van werknemers aanzienlijk vooruit gaan in een omgeving met betere luchtkwaliteit. Ruim negentig procent van onze tijd brengen we binnen door, stelt hoofdonderzoeker Joseph Allen. Daarbij zijn we als gebruikers van een gebouw ook verantwoordelijk voor negentig procent van de gemaakte kosten. ‘Toch wordt de kwaliteit van het binnenklimaat en het effect op onze gezondheid en productiviteit nog vaak gezien als bijzaak’, zegt hij. We investeren in praktijk dus nog té weinig in een gezonde werkomgeving.
Meer ventilatie, minder impact op klimaat
Begin 2023 verscheen een nieuw artikel van Allens hand. De hoofdboodschap: het is mogelijk om gebouwen te ontwerpen die beter ventileren en tegelijkertijd minder energie verbruiken. Precies wat Healthy Workers ook aan de wereld wil laten zien. In het boek Healthy Buildings levert Allen het bewijs voor een sterke businesscase. Interessant voor vastgoedpartijen: je voegt waarde toe voor de gebruiker en verlaagt MJOB- en energiekosten. Zo vergroot je je marges.
Het sneeuwbaleffect
Dit is niks nieuws. Door de jaren heen zijn tal van onderzoeken gedaan naar gezonde werkplekken. Al is de businesscase nog nooit zo sterk bewezen als door Allen. In 2017 sloeg CBRE de handen ineen met de Universiteit Twente. Samen deden ze onderzoek naar de effecten van gezonde werkomgevingen. Een multidisciplinaire studie, waarbij de afdelingen neurocognitieve psychologie, biomedische technologie én bedrijfskunde betrokken zijn. Ze onderzochten twee onderdelen: aanpassingen in de omgeving en gezonde keuzes. Conclusie, een gezonde werkomgeving draagt niet alleen bij aan betere prestaties, maar heeft ook een sneeuwbaleffect op werknemers – het stimuleert ze om ook buiten de kantoormuren gezondere keuzes te maken. Win-winsituatie dus.
Positief (binnen)klimaat
Dat een gezond kantoor bijdraagt aan een beter bedrijfsresultaat, wisten wij natuurlijk al lang – niet voor niets heten we Healthy Workers. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat het grootste gedeelte van klachten van werknemers te maken had met een slecht binnenklimaat. Wat we ook zien, zijn de positieve effecten van gezonde kantoren op huurders. Hun tevredenheid neemt toe, vooral op locaties waar ze zelf ook inzicht hebben in de gebouwprestaties. Reden genoeg om ermee aan de slag te gaan. Bovendien werkt Healthy Workers niet alleen aan een gezonde werkomgeving, we maken gebouwen ook toekomstbestendig. Voor 2025 móet vastgoed klimaatneutraal zijn – geen tijd te verliezen dus. Dus welke vastgoedvisionair staat op en maakt elk gebouw slim, duurzaam en gezond?
Welke vastgoedpartijen gaan zich de komende jaren onderscheiden? Neem contact op: guus@healthyworkers.com
Leesvoer: Healthy Buildings – Joseph G. Allen & John D. Macomber
Het onlangs gepubliceerde rapport van vastgoedconsultant Knight Frank – overkoepelende organisatie van onze partner NL Asset Management – laat opvallende ontwikkelingen zie
De allergrootste uitdaging in de strijd tegen klimaatverandering? Energieneutraal vastgoed in 2050. De sector is verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van de totale CO2-uitstoot. Healthy Workers doet er alles aan om die omlaag te brengen.
Hoewel de basisprincipes van kunstmatige intelligentie (AI) al decennialang bestaan, is de technologie sinds het afgelopen jaar ineens niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het voelt nieuw en ongrijpbaar, maar ontwikkelt zich in sneltreinvaart – óók in de vastgoedsector.